Кои кулинарни произведения ненавижда журито, което ще оценява участниците в MasterChef по Би Ти Ви? От 3 март Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев, които имат дългогодишен стаж като шеф готвачи, ще проверяват уменията на кандидатите за голямата слава.
За Виктор най-ужасни са преварените тестени изделия, в частност попарата. „Според мен трябва да се издават присъди на хората, които я приготвят”, казва той. Колегата му Андре признава, че не харесва ястията, които не са приготвени добре, но пък за сметка на това обича да експериментира с вкусовете – хапвал е дори скакалци, насекоми и змии. Петър е още по-категоричен: „Не обичам ястията, приготвени от готвачи мърлячи. Резултатите не са добри и при тези, които отиват на работа с нежелание – от 8 до 17 ч.”
„Труд” направи бърза анкета кои са най-големите провали в кухнята на майсторите. Ангелов твърди, че никога не е имал, докато Андре си признава, че когато бил на 7 г., решил да направи торта с виенски блат и ванилов крем.
В крайна сметка блатът се оказал твърд като бисквитка, а кремът приличал повече на сос. „Въпреки това си ги хапнах с удоволствие, а и това ме амбицира да овладея тънкостите на сладкарството”, смее се Токев.
Още по-смешно-опасни случки си спомни и Михалчев. Веднъж му се подпалила куртката от котлон №1, докато разбърквал ястието на котлон №4. Друг път в ръцете му гръмнала газова горелка, а на метър и половина от мястото имало 2 тона въглища. Все пак майсторът реагирал бързо и потушил и двата пожара, но успял доста да изплаши колегите.
Кулинарните виртуози разказаха какво готвят за своите любими жени. Виктор навремето впечатлил своята със забележително вкусни морски дарове, аспержи и сос „Холандез”, Андре обича да изненадва съпругата си с петстепенно меню – хайвер, гъши дроб, паста с омар, говеждо филе с трюфели. Михалчев, който е майстор на японската кухня, казва, че за изискана дама би предложил кайсеки плато – съчетание от всякакви ястия в малки количества (салата, пиле, скариди, водорасли, плодове, десерт). „Кайсеки” в Япония е място, на което има топъл извор, монасите си сипват вода, а същевременно привързват топъл камък на корема си. Така намаляват чувството на глад. Това е философията за култура на минималистично хранене – от всичко, но по малко, обяснява Михалчев.
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4627925